Το Baseball

Το Baseball

Το Baseball δημιουργήθηκε στην Αμερική κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1840, ενώ το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο παιχνίδι που έμοιαζε στο σημερινό Baseball παίχτηκε στις 19 Ιουνίου 1846, ανάμεσα στους New York Nine και τους Knickerbockers, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που είχαν καταγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού έναν χρόνο νωρίτερα, έχασαν από τους Nine με το εντυπωσιακό 23-1.Τους κανόνες αυτούς είχε συγκεντρώσει ο Alexander Cartwright, γεγονός που πλέον γίνεται δεκτό από όλους τους αθλητικούς ιστορικούς. Έτσι,θεωρείται άκυρη η θεωρία που ήθελε το Baseball να το συλλαμβάνει εκ του μηδενός τo 1839 ο Abner Doubleday, στο Cooperstown της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι αυτή η ιστορία αντιμετωπίζεται πλέον ως αστικός μύθος, η συγκεκριμένη πόλη παραμένει η ιερή μέκκα του Αθλήματος όπου μάλιστα στεγάζεται και το Hall of Fame.

Πριν γίνει πάντως η εμφάνιση του Baseball είχαν αναπτυχθεί στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ αρκετά παιχνίδια που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την απόκρουση μίας μπάλας με κάποιου είδους ξύλινο μπαστούνι και ονομάζονταν rounders, town-ball και άλλα.

Βασικός πρόγονος όλων αυτών των παιχνιδιών ήταν φυσικά το Κρίκετ. Ήταν σαφές όμως ότι οι μετανάστες που έφταναν επί πολλά χρόνια στην νέα αυτή χώρα (κυρίως ως εξόριστοι από την Αγγλία) δεν θυμόντουσαν ακριβώς πως παιζόταν το παιχνίδι, ή έκαναν παρεμβάσεις αφαιρώντας και προσθέτοντας διάφορα χαρακτηριστικά του Κρίκετ, όπως για παράδειγμα τα τρία κάθετα ξύλα που είναι πηγμένα στη γή και αποτελούν τον στόχο του bawler (δηλαδή του ρίπτη, ο οποίος στο Baseball έχει μετονομαστεί σε pitcher). Κάτι ανάλογο έχει γίνει και με το Rugby και το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, καθώς και με το Αυστραλέζικο ποδόσφαιρο, το οποίο για παράδειγμα παίζεται σε ένα γήπεδο ίδιο με αυτό του Κρίκετ, διότι απλά στην Αυστραλία αυτό ήταν πιο πρόσφορο.

Το Baseball για πολλά χρόνια συμπλήρωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως άθλημα επίδειξης, κάτι που ξεκίνησε το 1904 από το Saint Louis και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά. Το 1984 και το 1988 έκανε ήμιεπίσημη εμφάνιση ως άθλημα υπό δοκιμή και τελικά μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα από το 1992 στην Βαρκελώνη. Η τελευταία φορά που παίχτηκαν επίσημοι Ολυμπιακοί Αγώνες Baseball ήταν στο Πεκίνο το 2008. Αυτή τη στιγμή πάντως η IBAF (η Παγκόσμια Ομοσπονδία Baseball) προσπαθεί να το επαναφέρει στο πρόγραμμα.

Κύριος λόγος που οδήγησε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αφαιρέσει το παιχνίδι από το πρόγραμμά της ήταν το γεγονός ότι την εποχή που διοργανώνονται οι θερινοί αγώνες, στην Αμερική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρωτάθλημα οπότε οι επαγγελματίες παίκτες αποκλείεται να το εγκαταλείψουν για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς. Έτσι, από τότε που έγινε σαφές ότι ο ΔΟΕ θα αφαιρούσε το Baseball από τους Ολυμπιακούς ξεκίνσησε η δημιουργία ενός ανεξάρτητου τουρνουά εθνικών ομάδων με επαγγελματίες. Πρόκειται για το World Baseball Classic το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια τον Μάρτιο, οπότε έχει πάρει την ανάλογη θέση που έχει το Μουντιάλ για το ποδόσφαιρο, καθώς σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν και επαγγελματίες παίκτες.

Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί τρία World Baseball Classics. Τα δύο πρώτα το 2006 και το 2009 τα κέρδισε η Ιαπωνία, ενώ το τρίτο που έγινε το 2013 το κέρδισε η Δομινικανή Δημοκρατία.

4.2/5 κατάταξη (6 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index

Facebook