Ελληνικό Πρωτάθλημα: Οι Αγαθές προθέσεις και η κόλαση

Δημιουργήθηκε Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟΥ

Ελληνικό Πρωτάθλημα: Οι Αγαθές προθέσεις και η κόλαση

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμμένος με αγαθές προθέσεις. Αυτό λέει μία γνωστή παροιμία, η οποία δυστυχώς ταιριάζει γάντι στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Baseball του 2014, το οποίο συνεχίζεται, μετά την ανάπαυλα για την συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τσεχίας.

Οι καλές προθέσεις

Ήταν μέσα Απριλίου όταν στα γήπεδα του Baseball μαζεύτηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των ομάδων προκειμένου να κάνουν το λεγόμενο "Technical Meeting", μία συνάντηση που σκοπό έχει να καταγραφούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν, να κατατεθούν τα roster, να πληρωθεί το ποσό συμμετοχής και γενικώς να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες που μένουν πάντα ανοιχτές στις προκυρήξεις του πρωταθλήματος.

Τα εύκολα ζητήματα λύθηκαν γρήγορα και μάλιστα από την αρχή συμφωνήθηκε ότι φέτος το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ακολουθώντας πλήρως τους γραφειοκρατικούς κανόνες που είχαν ατονίσει τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή οι παίκτες για να παίξουν θα έπρεπε να έχουν θεωρημένο δελτίο στην ΕΦΟΜ και οι μεταγγραφές θα γινόντουσαν μόνο κατά την προκαθορισμένη περίοδο. Η πρόθεση αυτή της ΕΦΟΜ ήταν ήδη γνωστή σε όλους και μάλιστα πολλοί έλεγαν ότι βασική αιτία αυτής της αλλαγής στάσης ήταν η ενεργοποίηση του Παναθηναϊκού στο Baseball, μία εξέλιξη που ενδεχομένως να αναβαθμίσει το άθλημα λόγω της σημαντικής θέσης που έχει ο ιστορικός σύλλογος στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Κανένας δεν διαφώνησε ότι η γραφειοκρατία (αν και ενοχλητική) είναι απαραίτητη, καθώς όμως προχωρούσε η συζήτηση, μοιραία έφτασε και στο αγκάθι που κρύβεται πίσω από την γραφειοκρατεία: Οι ξένοι και οι κοινοτικοί. Και κυρίως οι δεύτεροι.
Πόσοι θα είναι και με ποιά διαδικασία θα γίνονταν δεκτοί;

Η απασφάλιση της ασφάλειας

Από την πρώτη στιγμή συμφωνήθηκε ότι οι ξένοι στο ρόστερ κάθε ομάδας θα ήταν μέχρι τρεις, όμως μέσα στο γήπεδο θα μπορούσαν να βρίσκονται μόνο μέχρι δύο, ενώ για τους κοινοτικούς ο αριθμός τους θα ήταν απεριόριστος. Όμως θα υπήρχε μία ασφαλιστική δικλείδα η οποία θα προστάτευε την ισότητα των ομάδων αφαιρώντας από κάποια ομάδα που θα είχε πολλά χρήματα την δυνατότητα να φέρνει ανεξέλεγκτα κοινοτικούς παίκτες, παίρνοντας το πρωτάθλημα στην ουσία με τα χρήματά της. Έτσι στο Technical Meeting παρουσιάστηκε η απαίτηση ότι όλοι οι ξένοι θα προσκόμιζαν στην ΕΦΟΜ τις άδειες παραμονής τους στην Ελλάδα και όλοι οι κοινοτικοί θα παρουσίαζαν είτε μισθωτήριο ακινήτου, είτε φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό που να αποδεικνύει ότι εργάζονται στη χώρα.

Εννοείται ότι υπήρξαν αντιδράσεις. Η μεγαλύτερη προήλθε από τους Leaders μία ομάδα με έντονο λατινογενές στοιχείο. Οι αιτιάσεις του επικεφαλής της ομάδας ότι οι απαιτήσεις προσκόμισης τέτοιων εγγράφων αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των μεταναστών, δεν έπεισε τους υπόλοιπους οι οποίοι προέταξαν ως σημαντικότερη την προστασία του πρωταθλήματος παρά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα χώρο ερασιτεχνικού αθλητισμού. Στη συνέχεια (πάλι από τους Leaders) παρουσιάστηκαν άλλου είδους εμπόδια που προέρχονται από την δυσκολία έκδοσης τέτοιων εγγράφων από την Ελληνική Κυβέρνηση, ένας προβληματισμός που τελικά έγινε δεκτός από τον εκπρόσωπο της ΕΦΟΜ. Άλλωστε το πρόβλημα εμφάνισης αυτών των εγγράφων αφορούσε παίκτες των Leaders οι οποίοι ήταν γνωστοί σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Οι συγκεκριμένοι παίκτες ήταν τρεις, δεν είχαν ελληνική υπηκοότητα όμως βρίσκονταν στη χώρα ήδη αρκετά χρόνια. "Δεν πειράζει" σκέφτηκε η ΕΦΟΜ "ας παίξουν φέτος, από του χρόνου όμως θα μας φέρουν όλα τα χαρτιά τους".

Η κερκόπορτα

Έτσι, με αυτή την απόφαση άνοιξε η κερκόπορτα της συμμετοχής στο πρωτάθλημα παικτών που δεν θα παρουσίαζαν φέτος χαρτιά άδειας παραμονής στην Ελλάδα, ούτε μισθωτήριο, ούτε φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι ή οι κοινοτικοί θα μπορούσαν να παίξουν κάνοντας μία απλή δήλωση διευθυνσης κατοικίας (ή χώρου φιλοξενίας). Έτσι η κερκόπορτα δεν ήταν πια κερκόπορτα, αλλά μία τεραστίων διαστάσεων δίφυλλη πύλη από την οποία θα μπορούσαν να περάσουν από μέσα πάρα πολλοί.

Ο πρώτος που έκανε χρήση αυτής της "πύλης" ήταν ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξαφνικά τον Ιούνιο έριξε έναν δυναμίτη μέσα στο ελληνικό πρωτάθλημα, εμφανίζοντας στο ροστερ του τρεις Βούλγαρους πολύ υψηλότερων ικανοτήτων από τον μέσο όρων των Ελληνων παικτών. Το ότι οι τρεις παίκτες δεν ζούσαν ή δεν εργάζονταν στην Ελλάδα ήταν απολύτως σαφές. Έπαιξαν όμως και μάλιστα κατατρόπωσαν τους Leaders -μία ομάδα ιδιαιτέρως δυνατή- με 10-0, αλλά και την Ευρυάλη με 23-9. Στόχος του Άρη ήταν φυσικά να χτυπήσει το πρωτάθλημα και να το πάρει μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι η ΕΦΟΜ καλοβλέπει την κατάκτηση του τίτλου από το Τριφύλλι, προσβλέποντας σε οφέλη από τις διασυνδέσεις της Αθηναϊκής ομάδας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Και μπορεί κάτι τέτοιο να μην αποδεικνύεται από πουθενά, αυτή η φήμη όμως είχε φουντώσει όταν τον Μάιο στην συνάντηση Παναθηναϊκού - Leaders είχαν γίνει σοβαρότατα έκτρωπα από παίκτες των Ηγετών που είχαν ως αποτέλεσμα την βαριά τιμωρία τόσο των προταίτιων παικτών, όσο και της ομάδας, η οποία βρέθηκε σχεδόν σίγουρα εκτός Play Offs.

Η αντίδραση

Βλέποντας ξαφνικά την ενίσχυση του Άρη από παίκτες του εξωτερικού και με δεδομένο ότι η βαθμολογία σχεδόν έχει διαμορφωθεί με τον Παναθηναϊκό να διασταυρώνεται σίγουρα στα Play Offs με την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο των πρασίνων δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τσεχίας ήταν η τέλεια ευκαιρία, καθώς οι καλύτεροι παίκτες της Ευρώπης ήταν εκεί. Σε ένα ξενοδοχείο. Και τα απογεύματα όλων ήταν ελευθερα για μπλα-μπλά. Έτσι, ο Παναθηναϊκός στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος αναμένεται να κατεβάσει παίκτες-έκπληξη, οι οποίοι ενδέχεται να είναι είτε κοινοτικοί (Ισπανοί κατά πάσα πιθανότητα) είτε Έλληνες από την Αμερική που στελέχωσαν την Εθνική Ομάδα.

Και εδώ επιστρέφουμε στην πρώτη πρόταση αυτού του κειμένου: "Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμμένος με αγαθές προθέσεις". Όλοι τέτοιες έχουν. Κάποιοι τις ονοματίζουν προσπάθεια ανάτασης του αθλήματος στην Ελλάδα, όμως είναι απολύτως σίγουρο ότι σχεδόν κανένας Έλληνας φίλαθλος δεν θα μάθει ότι στα φετινά Play Offs θα παίξουν παικταράδες, ώστε να γεμίσουν οι κερκίδες από θεατές και παιδιά ώστε να πλημυρίσουν οι σύλλογοι με νέους που θα θέλουν να μάθουν Baseball.
Άλλοι ονομάζουν τις καλές τους προθέσεις ως αντίδραση στην προσπάθεια μονοπώλησης του τίτλου από τους δυνατούς. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα στη φετινή διοργάνωση είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που είχε τεθεί ως στόχος στην αρχή του πρωταθλήματος: Δηλαδή, την διεξαγωγή ενός δίκαιου πρωταθλήματος, με την τήρηση των γραφειοκρατικών κανόνων που θα προστάτευαν την ισονομία και δεν θα έδιναν τον τίτλο στον σύλλογο με το πιο φουσκωμένο πορτοφόλι. Όλα αυτά πετάχτηκαν πολύ απλά από το παράθυρο και τη θέση τους πήραν δελτία παικτών που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ελληνικά γήπεδα για ένα (άντε δύο) Σαββατοκύριακα με στόχο την κατάκτηση ενός τίτλου που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι δυστυχώς ένα άδειο πουκάμισο. Πόσο κρίμα.

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (9)

 • marinos

  marinos

  23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 22:33 |
  Θυμίζεις αρκετά κειμενα που γραφουν εναντιον Παναθηναϊκού και ολυμπιακού στο μπασκετ... Και γενικά τι λογική του έλληνα αμα δεν μπορεις να φτασεις στο επίπεδο του αλλου τοτε ριξτον στο δικο σου. Ας υπαρχουν ανταγωνιστικοι ελληνες παιχτες ώστε να μην χρειαζεται να έρχονται ξένοι. Όσο για τον κοσμο στο γηπεδο αμα δεν μπορεσει να φέρει ο Παναθηναϊκός και ο ΑΡΗΣ ποιοσ θα φέρει η ευριαλη μήπως? Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
  • nikos

   nikos

   24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 00:29 |
   εγώ πιστεύω ότι επειδή το πρωτάθλημα είναι ερασιτεχνικο και θα πρέπει να έχει ως κόπο την αναδιξη του αθλήματος στην ελλάδα διώτη ζήτημα είναι να γνωρίζει το 2% του ελληνικού πληθυσμού baseball είναι κρίμα να στερούν από ελληνόπουλα να παίξουν και να γίνει ένα πρωτάθλημα συμφερόντων μόνο με ξένους.Έτσι πιστεύω ότι το άθλημα θα μείνει κλειστό για πάντα και για λίγους κανονικά το πόλη ένας ξένος θα έπρεπε να επιτρέπεται σε κάθε ομάδα
   • The Torch

    The Torch

    24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 10:31 |
    Νίκο, σε ένα σημείο συμφωνώ με αυτά που λες. Ότι δηλαδή θα πρέπει να προστατευθεί το ερασιτεχνικό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Από την άλλη πάλι, η υπάρξη ξένων ή κοινοτικών, αν γίνεται με κανόνες δεν είναι κακή. Το ακριβώς αντίθετο.
  • The Torch

   The Torch

   24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 10:28 |
   Φίλε Μαρίνο, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την αύξηση του επιπέδου του Ελληνικού Baseball. Άλλωστε αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι εγώ και άλλοι δύο είμαστε οι μόνοι που έχουμε παιδικές ομάδες, άρα θέλουμε την διάδοση του αθλήματος. Το κείμενο δεν έχει να κάνει με την βελτίωση του επιπέδου. Έχει να κάνει με το θέμα της τήρησης των κανόνων. Μήπως τώρα που στο ξεκαθάρησα θα ήθελες να το ξαναδιαβάσεις ξεχνώντας την όποια εναντίωση μου (που δεν υπάρχει) προς τον Παναθηναϊκό, ή τον Ολυμπιακό, ή τον Άρη ή τον οποιονδήποτε;
   • The Torch

    The Torch

    24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 10:40 |
    * ξεκαθάρισα
 • Τζώρτζης

  Τζώρτζης

  24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 11:09 |
  Παίζω Baseball από το 99 και έχουν δει πολλά τα μάτια στους Ελληνικούς χώρους. Δυστυχώς το άθλημά μας είναι τέτοιο που ένας παίχτης κάνει τη διαφορά. Αν παίζαμε καθημερινά αυτό δε θα ήταν πρόβλημα γιατί σε βάθος χρόνου θα φαινότανε η καλή ομάδα από τη μέτρια.
  Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κερδίσει και αυτό το φαινόμενο που ερχόταν παίχτες για να βοηθήσουν γινότανε από τότε οπότε τώρα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει αυτό. Βέβαια δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα γιατί ήταν αρκετοί που ερχόταν σαν κομήτες για να παίξουν και να φύγουν και άλλοι που μένανε σχεδόν για όλη τη σεζόν.
  Αυτοί που θυμάμαι εγώ είναι:
  Μαρούσι 2004: Δούρος και κατά το 2005-06 ακόμα ένας που είχε πρόβλημα με διαβατήριο
  Σπάρτακος: Ορφανάκος,
  Άρης Θεσ/νικης: Βούλγαροι
  Leaders: Ισπανό 2013
  Κεφαλονιά: Brian & Andrew
  Μύλωνας: Brian
  Πάνθηρες: Kovasevits, έναν ακόμα Αριστερόχειρα
  Και σίγουρο όλο και κάποιον θα έχω ξεχάσει
  Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ήρθαν αθλητές πολύ καλύτεροι του ελληνικού επιπέδου και μάλιστα ερχόντουσαν εδώ και 15 χρόνια και σίγουρα έχουν ανεβάσει το επίπεδο υοθ αθλήματος εδώ
  • Aenos

   Aenos

   26 Σεπτεμβρίου 2014 στις 00:48 |
   φιλε,επειδη επιασες την ομαδα μας μετα απο καιρο να σου υπενθυμισω οτι ο φορτις μπορει να διαμενει στον καναδα ομως ο πατερας του και η μανα του ειναι δημοτες κεφαλονιας και εχουν σπιτι στο νησι.ειναι λοιπον δικο μσς παιδι και εχει καθε δικαιωμα να παιζει στο πρωταθλημα..
   οσο για τον μπραιαν ειναι ξενος ,ομως ο κανονισμος επιτρεπει τη συμμετοχη ξενων και πολυ καλα κανει,το θεμα ειναι να εφαρμοζεται η νομοθεσια για τον αριθμο.
   η συμμετοχη των ξενων δεν ειναι κακο.αλλα ειναι τα ασχημα με πρωτο και καλυτερο οτι η ομοσπονδια αφου μας καταχρεωσε στο πρωταθλημα του 2005 ( 15000 τα εξοδα μετακινησης και διαμονης μας στην αθηνα που βασει προκηρυξης τα πληρωσαμε και ακομα τα περιμενουμε)τωρα τουλαχιστον το λεει απο την αρχη οτι δεν καλυπτει τετοια εξοδα.οποτε σας εχουμε αφησει το πεδιο ελευθερο να κανετε το πρωταθλημα αθηνων και οχι πανελληνιο βεβαια και ετσι δεν θα χρειαστει ουτε διαιτητης ουτε τα αλλα μεσα γαι να μας κλεψετε το πρωταθλημα οπως εγινε το 2002=3=4=5
   • Τζώρτζης

    Τζώρτζης

    29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 16:20 |
    Από το ονομά μου θα κατάλαβες ποιος είμαι και που παίζω. Δε ξέρω άμα έχουμε συστηθεί ποτέ από κοντά αλλά εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στη μοναδική επαρχιακή ομάδα που κατεβαίνει για κάθε της αγώνα στην Αθήνα (1.000χλμ πάνε έλα). Ό,τι προβλήματα είχατε εσείς άλλα τόσα είχαμε και εμείς οπότε τα ξέρω από πρώτο χέρι.

    Αυτό που εξηγούσα στο παραπάνω ποστ είναι ότι οι περισότεροι είναι νομότυποι (αν δεν ήταν δε θα έβγαιναν τα δελτία τους) αλλά είναι και αυτοί που έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι. Δηλαδή όταν εμείς μαθαίναμε το παιχνίδι και ερχόταν ένας πχ Brian και έκανε pitching οι περισότεροι τρώγαμε τα μούτρα μας. Ήταν νόμιμος αλλά δεν ήταν για την κλάση μας.
    Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ με όλο αυτό
 • Dimitris

  Dimitris

  24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 13:47 |
  Παιδιά τι είναι αυτά που λέτε ? Γιατί δεν λέτε τα πράγματα όπως έχουνε , άλλωστε ο φίλος μας ο Μαρίνος μας το είπε ξεκάθαρα , ότι όλη αυτή η ξενομανια γίνεται γιατί πολύ απλά το υπάρχον υλικό του Παναθηναϊκου δεν μπορεί να πάρει αυτό το πρωτάθλημα και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκου πρέπει να το πάρουν what ever it takes . Άλλωστε αυτά έδειξαν και τα αποτελέσματα του και στο κύπελλο και μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα . Και για να μπορέσουν οι Έλληνες παίχτες να φτάσουμε στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Σερβίας είναι να παίζουμε συνέχεια μεταξύ τους και να κάνουμε ταξίδια- τουρνουά με τα δικά μας τα παιδιά , όπως και αυτοί που πριν απο 20 χρόνια βγαίνανε έξω στα ευρωπαϊκά και τρώγανε σφαλιάρες και χανανε συνέχεια με τα δικά τους τα παιδιά (πχ βλέπε Ρωσία ) τώρα έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο να μας κάνουν πλάκα και με κανένα ξένο στην σύνδεση τους . ΠΟΤΈ .

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index

Facebook