Η Ιστορία του Baseball στην Ελλάδα

Δημιουργήθηκε Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013.

Τα πρωτα βηματα απο το 1970 μεχρι τα μεσα της δεκαετιας 2000

του Τομ Μαζαράκη

Μετάφραση Κωνσταντίνος Δαυλός

Ενώ πολλοί Έλληνες της Διασποράς είχαν μάθει να παίζουν Baseball πέρα από τον ωκεανό, στην Ελλάδα το άθλημα παιζόταν σε μικρή κλίμακα κυρίως μέσα στις Αμερικανικές Στρατιωτικές Βάσεις. Ο στρατός των ΗΠΑ δημιούργησε δύο γήπεδα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό, κοντά στην Γλυφάδα και το ένα ήταν φτιαγμένο για fast pitch softball. Έίχε την ονομασία, "Το Πεδίο του Φάνη", καθώς ο Φάνης ήταν ένας Έλληνας συντηρητής-κηπουρός που φρόντιζε αυτό το χώρο σαν να ήταν ο προσωπικός του κήπος. Προκειμένου λοιπόν να τον ευχαριστήσει και να τον τιμήσει, ο Διοικητής της αεροπορικής βάσης, έδωσε το όνομα του στο συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για το ίδιο άθλημα από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Softball (ΕΦΟΣ). Το άλλο πεδίο χρησιμοποιήθηκε για slow pitch softball. Διάφορες ομάδες που αποτελούνταν από το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό σχηματίστηκαν και για χρόνια έπαιζαν το αγαπημένο τους χόμπι όλο το καλοκαίρι. Εκτός από μερικούς Ελληνοαμερικάνους που υπηρετούσαν στο στρατό των ΗΠΑ ή ήταν πολιτικοί υπάλληλοι, δεν συμμετείχαν Έλληνες στο άθλημα μέχρι περίπου το 1970. Τότε ήταν που ο Πάτερ Δούμας ήρθε στην Ελλάδα.

Ο Πάτερ Δούμας ήταν ένας Έλληνας ορθόδοξος ιερέας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος εστάλη στην Αθήνα από την Επισκοπή της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ώστε να δημιουργήσει μια ενορία για τους Ελληνοαμερικανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους που εργάζονταν για την αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα. Ο Πάτερ Δούμας ήταν ένας αγνός λάτρης του Baseball, ένα πάθος που μοιραζόταν και με τους δύο μικρούς γιους του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε οργανωμένο Baseball για νεαρά αγόρια και έτσι ανέλαβε αυτοβούλως να εδραιώσει την Little League στη χώρα. Εκτός από την εξασφάλιση υποστήριξης από το στρατό των ΗΠΑ, ήρθε σε επαφή και με την ελληνική Κυβέρνηση και σχεδόν αμέσως κέρδισε την υποστήριξή της. Έτσι χτίστηκε (με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του μηχανικού σώματος του αμερικανικού στρατού) ένα ολοκληρωμένο γήπεδο του Baseball στο αθλητικό κέντρο Αγίο Κοσμά στο Ελληνικό (απέναντι από τις παλιές εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας). Μέχρι το 1972, τέσσερις ομάδες της Λίγκας των Μικρών έπαιζαν Baseball στα γήπεδα που είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα. Δύο ομάδες αποτελούνταν από παιδιά του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και οι άλλες δύο ομάδες αποτελούνταν κυρίως από ντόπιους Έλληνες με κάποια βοήθεια από τους Ελληνοαμερικανούς που κατοικούσαν στην Αθήνα. Μία από τις ομάδες αποτελούνταν εξ’ ολοκλήρου από τα αγόρια ένας τοπικού ορφανοτροφείου και για προπονητή είχε ένα λοχίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το 1974, η ελληνική ομάδα που είχε κερδίσει το Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λίγκας των Μικρών και μάλιστα έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα περισσότερα από τα αγόρια αυτής της ομάδας ήταν Αμερικάνοι πολίτες, αλλά σε αυτή την ομάδα υπήρχε και ένας νεαρός Έλληνας, ο Sam Γεωργόπουλος. Μάλιστα ο Sam επιλέχθηκε και στην ομάδα που εκπροσώπησε όλη την Ευρώπη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Λίγκας των Μικρών που έγινε το 1974. Εκείνη η ομάδα έχασε μεν όλα τα παιχνίδια που έδωσε, αλλά η παρουσία τους ήταν αξιόλογη και δεν εγκατέλειψαν κανένα παιχνίδι.

Εκείνη τη χρονιά όμως, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την επακόλουθη κατάρρευση της Χούντας, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνεται. Πολλοί Έλληνες θεωρώντας ότι η Αμερική ήταν υπεύθυνη για τη δικτατορία και για την τραγωδία στην Κύπρο, άρχισαν να υιοθετούν μια «αντι-αμερικανική» στάση και ένα από τα πρώτα θύματα της ήταν Baseball. Το γήπεδο στον Άγιο Κοσμά μετατράπηκε γρήγορα σε γήπεδο ποδοσφαίρου και έτσι δύο από τις ελληνικές ομάδες διαλύθηκαν. Οι αμερικάνοι στρατιώτες συνέχισαν να παίζουν στα δύο γήπεδα του softball αλλά η ελληνική συμμετοχή περιορίστηκε στους λίγους ελληνοαμερικαSpartakos Leaders2013νούς πολιτικούς υπάλληλους.


Πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία Ελληνικού Πρωταθλήματος

Κατά το 1991, η Αμερικανική Βάση είχε ήδη κλείσει και οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τη βάση στο Ελληνικό αφήνοντας πίσω τα δύο γήπεδα σε κακή κατάσταση. Είχαν ρίξει τόνους χαλίκι προκειμένου να μετατρέψουν τα γήπεδα σε χώρους στάθμευσης. Αυτό είχε γίνει λόγω του φόβου των τρομοκρατικών επιθέσεων και την ανησυχία ότι θα μπορούσαν κάποιοι να τοποθετήσουν μία κρυφή βόμβα στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στη βάση. Επειδή λοιπόν τα γήπεδα ήταν μακριά από κτίρια, θεωρήθηκαν ο ασφαλέστερος χώρος στάθμευσης από τα υπάρχοντα πάρκινγκ. Το αποτέλεσμα ήταν οι ομάδες της βάσης να χάσουν αυτόν τον χώρο άθλησης και έτσι το Softball έπαψε να παίζεται στην Ελλάδα πολύ πριν η βάση κλείσει τις πόρτες της.

Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Τομ Μαζαράκης, ενθαρρύνεται από τον παλιό του φίλο Matt Barrett, να ξεκινήσει μια προσπάθεια οργάνωσης ενός πρωταθλήματος Baseball στην Ελλάδα. Έτσι, δημιουργήθηκε η «Ελληνική Ένωση Baseball» (HBA), η οποία στις 2 Φεβρουαρίου 1993 πήρε επίσημη άδεια από το Διευθυντή του Διοικητικού Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ASAED) για να κάνει χρήση του «Πεδίου του Φάνη» για προπονήσεις και παιχνίδια. Στη συνέχεια, προσέλαβε μια μικρή ομάδα εργατών, οι οποίοι αφαίρεσαν τα χαλίκια και την ανεπιθύμητη βλάστηση που είχε εμφανιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου. Στη συνέχεια δημιούργησε διαφημιστικά φυλλάδια και τα τοποθέτησε σε μπαρ και εστιατόρια σε όλη την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τους ανθρώπους που γνώριζαν το παιχνίδι και είχαν όρεξη να ασχοληθούν με αυτό. Παράλληλα τοποθέτησε ανακοινώσεις του νεοσύστατου HBA στην εφημερίδα Athens News και σε περιοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία τριών ομάδων. Η μια προήλθε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η δεύτερη αποτελούνταν από τα μέλη μιας μικρής μονάδας Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, που παρέμενε στην Αθήνα με αποστολή την διευθέτηση κάποιων τελευταίων ζητημάτων μέχρι την τελική τους αποχώρηση, ενώ η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από διάφορους Ελληνοαμερικανούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή για τους νέους παίκτες. Παράλληλα προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν τα αμερικανικά σχολεία ACS και Deree College, αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να προσελκύσουν αρκετούς παίκτες.

Το «Πεδίο του Φάνη» δεν ήταν σε τέλεια κατάσταση, αλλά οι τρεις ομάδες έπαιξαν αρκετά παιχνίδια εκεί πετυχαίνοντας την ψυχαγωγικούς στόχους που είχαν θέσει από την αρχή. Έφεραν τα δικά τους τρόφιμα και τη μπύρα με στόχο να προσομοιώσουν όσο καλύτερα γινόταν την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει το μεγάλο παιχνίδι του Baseball.  Δυστυχώς, οι επιχειρηματικές υποχρεώσεις του Τομ Μαζαράκη τον ανάγκασαν να σταματήσει να ασχολείται με το άθλημα, ενώ μόλις αποσύρθηκαν από την περιοχή και οι τελευταίοι στρατιώτες της Αεροπορίας των Η.Π.Α., το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα της Αμερικανικής Πρεσβείας να μην έχει με ποιον να παίξε, βάζοντας έτσι τέλος στις δραστηριότητες της «Ελληνική Ένωση Baseball».

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1994, με «Το Πεδίο του Φάνη» να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μία Αμερικανίδα που ζούσε στην Ελλάδα και ήταν λάτρης του Softball, η Mary Ann Ryder ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια διοργάνωσης ενός Πρωταθλήματος. Έτσι, και εκείνη δημιούργησε φυλλάδια που τα μοίρασε σε όλη την Αθήνα, προσκαλώντας όποιον ήθελε να έρθει στο γήπεδο τα Σάββατα και τις Κυριακές για να παίξει Softball. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, πολλά αγόρια και τα κορίτσια άρχισαν να έρχονται στο χώρο, στην αρχή για να παρακολουθήσουν και αργότερα για να κάνουν την πρώτη τους προσπάθειά να παίξουν το παιχνίδι. Πολλά από αυτά τα αγόρια, λίγο αργότερα ήταν οι πρώτοι παίκτες που έπαιξαν οργανωμένο Baseball στην Ελλάδα, ως μέλη του Σπάρτακος Γλυφάδας, ή των Τιτάνων της Αργυρούπολης. Η Mary Ann ανέλαβε τη θέση του προπονητή για τις δύο αυτές τις ομάδες και μάλιστα οδήγησε τον Σπάρτακος στην κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα Baseball Ανδρών που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το έτος 2000.

Το Baseball παίρνει μια μεγάλη ώθηση

Το 1997, η Αθήνα επιλέχθηκε να είναι η διοργανώτρια πόλη για τους Ολυμπιακούς του 2004 και η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του Baseball στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία να εδραιώσει ένα νέο άθλημα στην χώρα, ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, κ. Παναγιώτη Φούρας, ανέθεσε στον κ. Παναγιώτη Μητσιόπουλο το έργο της οργάνωσης μιας Ομοσπονδίας Baseball. Ο κ. Μητσιόπουλος δεν ήξερε τίποτα για το Baseball εκείνη την εποχή, αλλά όντας ο ίδιος ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα: αξιοποίησε σωστά ανθρώπους και πόρους, δημιουργώντας την ίδια χρονιά την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμπολ (ΕΦΟΜ). Επόμενη αποστολή του ήταν να βρει τους αθλητές που είτε γνώριζαν το παιχνίδι είτε θα ήταν πρόθυμοι να μάθουν. Παράλληλα θα έρπεπε να βρει και τους συλλόγους που θα ήθελαν να σχηματίσουν ομάδες που θα συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια. Αυτό αποδείχθηκε ένα πολύ δύσκολο έργο, όμως κατά το έτος 2000, έξι ομάδες ήταν ήδη πραγματικότητα και συμμετείχαν στο πρώτο ελληνικό πρωτάθλημα που διοργανώθηκε. Ήταν οι εξής:

  • Μαρούσι 2004
  • Σπάρτακος Γλυφάδας
  • Πετρίτσι Σερρών (Σήμερα Άρης Θεσσαλονίκης)
  • Πέλοπας Πατρών
  • Θησέας Πατρών
  • Τιτάνες Αργυρούπολης

Το πρώτο πρωτάθλημα κερδήθηκε από το Μαρούσι 2004. Η ομάδα αυτή είχε στις τάξεις της κυρίως Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοκαναδούς που ήξεραν να παίζουν Baseball πριν ενταχθούν στη συγκεκριμένη ομάδα. Οι άλλες ομάδες αποτελούνταν από παίκτες με μικρή εμπειρία και γνώση του παιχνιδιού, αλλά επέδειξαν ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό για το νέο άθλημα.

Αργότερα την ίδια χρονιά διοργανώθηκε το πρώτο «Κύπελλο Ελλάδος» το οποίο κατέκτησε ο Σπάρτακος Γλυφάδας, ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Πέλοπας Πατρών και Μαρούσι 2004 το χάλκινο.

Τα επόμενα τρία χρόνια, το Μαρούσι 2004 κατέκτησε τα Πρωταθλήματα του 2001, 2002, και 2003, ενώ ο Σπάρτακος Γλυφάδας κέρδισε το πρωτάθλημα του 2004, 2005, και 2006. Επιπλέον ο Σπάρτακος κέρδισε το Κύπελλο το 2002 και το 2004, ενώ ο Άρης κέρδισε το Κύπελλο το 2001.

0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index
  • The National Baseball Hall of Fame opened in Cooperstown in 1936, and that year the Baseball Writers' Association of America elected the first five players -- Ty Cobb, Honus Wagner, Babe Ruth, Christy Mathewson and Walter Johnson. That is the royal class, the best of the best, the group of players meant to represent what this new Hall of Fame was all about.

  • Our last stop on the dirt as we unveil our Top 10 by position lists is at the premium position of shortstop, and, as always, there are some good ones to talk about.

  • The Dodgers on Tuesday unveiled their 2018 uniform patch in the most politically correct fashion. The patch celebrates the franchise's 60 years in Los Angeles, and the focal point of the logo is the iconic Los Angeles City Hall.

  • Turner responds to being in fan's Tinder page

Facebook