Ένα κουβάρι και η άκρη πουθενά

Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016.

ΜΠΕΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΔΥΧΤΙΑ

Ένα κουβάρι και η άκρη πουθενά

Μόνο με γόρδιο δεσμό θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα Διοικητικά του Baseball και του Softball. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ) η οποία την Δευτέρα 18 Απριλίου συγκάλεσε μία άτυπη συγκέντρωση των εκπροσώπων των ομάδων Baseball και Softball για να καταγράψει ποια είναι η κατάσταση και οι προθέσεις των σωματείων.

Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το αναμένόμενο. Στην συνάντηση προσήλθαν ελάχιστοι (πέντε) καθώς η πρόσκληση δεν είχε γίνει επίσημα. Είχε διακινηθει μέσω Facebook από ένα πρόσωπο που δεν χαίρει καμίας εκτίμησης στην πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με το Baseball, ένώ τέλος, και μόνο το γεγονός ότι τη συνάντηση τη συγκακούσε η ΕΓΟ ήταν αρκετό, καθώς στο μυαλό των περισσοτέρων είναι η Ομοσπονδία, που στερεί από τα δύο αθλήματα την ελευθερία στην αυτοδιοίκησή τους.

Και θα ρωτήσει κάποιος εύλογα: Μα ήταν καλή μέχρι τώρα η διοικητική εκπροσώπευση από την ΕΦΟΜ και την ΕΦΟΣ; Κατά βάση "όχι" είναι η πρώτη απάντηση. Οπότε γιατί να είναι κάποιος αντίθετως με την διάδοχη κατάσταση; Και όμως εδώ οι άνθρωποι του Baseball και Softball προβάλουν εύλογες αντιρρήσεις. Για παράδειγμα: Είναι λογικό η ΕΓΟ να ενδιαφέρθεί για το καλό του Baseball και του Softball; Κι αν θέλει το καλό των δύο αυτών αθλημάτων γιατί δεν καλεί τους προέδρους των ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ ώστε να καταρτίσουν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση; Η αλήθεια είναι ότι κάποιες αναγνωριστικές συναντήσεις έχουν γίνει, αλλά δυστυχώς τα "εγώ" είναι μεγαλύτερα από την αγάπη για τα αθλήματα.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής:

Η ΕΓΟ έχει δεχθεί μεν από το τέλος του 2014 την Υπουργική Απόφαση που θέτει τα δύο αθλήματα κάτω από την δική της διοικητική μέριμνα, δεν έχει προχωρήσει όμως στην απορρόφησή τους. Ο λόγος είναι απλός: Όπως εξήγησε στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης, μόλις αλλάξει το πρώτο άρθρο του καταστατικού της ΕΓΟ και μπουν μέσα οι λέξεις Baseball και Softball, αυτομάτως η ΕΓΟ αναλαμβάνει και τα χρέη των δύο Ομοσπονδιών, τα οποία όμως κανείς δεν ξέρει ακριβώς σε ποιο ύψος κινούνται. Σίγουρα πρόκειται για 6ψήφιο νούμερο και υπολογίζεται κάπου στην μέση των 10 εκατοντάδων μέχρι το εκατομμυριο. Έτσι (σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλειάδη) η ΕΓΟ έχει στείλει εδώ και 12 μήνες επιστολή προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και ζητά να υπάρξει πλήρης έλεγχος και εκκαθάριση των δύο Ομοσπονδιών ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο και επίσημο χρηματικό νούμερο πάνω στο οποιο θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Γενική Γραμματεία για την κάλυψη της τρύπας. Απ' την πλευρά της η ΓΓΑ δεν προχωρά τον έλεγχο. Άγνωστο γιατί. 

Έτσι, τα δύο αθλήματα παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα σε μία γκρίζα ζώνη, όπου οι δύο Ομοσπονδίες δεν έχουν αθλητική αναγνώριση, ενώ η ΕΓΟ επί της ουσίας δεν έχει αναλάβει επισήμως τίποτα. 

Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει μέλλον;

Δυστυχώς η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Αν μέχρι σήμερα η ΓΓΑ δεν έχει κανει τον έλεγχο που ζητά η ΕΓΟ για να αναλάβει επισήμως στην εκπροσώπηση των αθλημάτων, τότε πιθανότατα δεν θα το κάνει ποτέ. Γιατί; Ίσως κάτι κρύβεται εκεί που κανείς δεν γνωρίζει ακομη. Ένα "ίσως" είναι ότι "τα λεφτά είναι πολλά Άρη". Ένα άλλο "ίσως" είναι ότι δεν θα λείψει και σε κανέναν το Baseball αν εξαφανιστεί μέσα από τα διοικητικά πόδια των υψηλά ισταμένων.
Απ' την άλλη η ΕΓΟ δεν αφήνει τα αθλήματα ελεύθερα. Και γιατί να το κάνει; Και δεν μπορεί (δεσμεύεται από την Υπουργική Απόφαση) άρα σου λέει θέλω να τα αναπτύξω και δεν θα έλεγε όχι σε μία ακόμη έδρα στην Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τα δύο ροπαλοφόρα αθλήματα θα επιστρέψουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
 

Κάπως έτσι είναι η κατάσταση κι έτσι, το Baseball και το Softball συνεχίζουν να βυθίζονται στην ανυποληψία, χωρίς επίσημο πρωτάθλημα, χωρίς επίσημη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, χωρίς πόρους και χωρίς βοήθεια από πουθενά. 

Κωνσταντίνος Δαυλός

5.0/5 κατάταξη (1 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index
  • 2017 was a good year for the Twins, who rebounded from 103 losses and a last-place finish to 85 wins and an American League Wild Card berth, which was the team's first postseason appearance since 2010.

  • Anthony Rendon has spent his entire career in the Nationals' organization, and he enjoys the comfort he has. Taking that into consideration, Rendon said during the Nationals Winterfest on Sunday that he would be open to the possibility of staying in Washington long term.

  • With Giancarlo Stanton joining Aaron Judge in the Bronx, one of the two Yankees right fielders is going to have to find some time in left field. But which one? We can use Statcast data to find out which may fit better.

  • Don't think for a second that any of the 30 clubs are on seasonal hiatus. Not when so many great players are available on the open market, and not when so many blockbuster trades might be brewing.

Facebook