Εθνική Ελλάδος: Γλύτωσε τον υποβιβασμό

Δημιουργήθηκε Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΤΗ ΘΕΣΗ

Εθνική Ελλάδος: Γλύτωσε τον υποβιβασμό

Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η Εθνική μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Τσεχία και τελικά κατετάγη δέκατη, πετυχαίνοντας μόνο τον τελευταίο από τους στόχους που είχε θέσει πριν την έναρξη του τουρνουά, ο οποίος ήταν η παραμονή της χώρας μας στην Α' κατηγορία της Ευρώπης.

Η Εθνική Ελλάδος πήγε στο φετινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχοντας υψηλές προσδοκίες. Η μεγαλύτερη ήταν η κατάκτηση της 4η θέσης, η δεύτερη να πλασαριστεί κάπου μεταξύ της 5ης και 8ης θέσης και τελευταία η παραμονή της στην Α’ κατηγορία εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) καταφέραμε να πετύχουμε μόνο τον τρίτο στόχο μας, καθώς μία σειρά προβλημάτων (κυρίως χρηματοδότησης, αλλά και τραυματισμών) δυσκόλεψαν τα πράγματα. Την ίδια στιγμή όμως έγιναν και αγωνιστικά λάθη, καθώς η χώρα μας επέλεξε να αντιμετωπίσει ως ίση προς ίση ομάδες που ήταν αδύνατον να νικήσει (όπως η Ισπανία) καταναλώνοντας έτσι δυνάμεις που χρειαζόταν σε άλλα παιχνίδια (όπως εκείνο με τη Ρωσία). Έτσι, η ομάδα μας κέρδισε (ή μάλλον συνέτριψε) μόνο την Κροατία με οδηγό τον άψογο Παναγιώτη Σικαρά, ο οποίος κατέβασε τα ρολά. 

Η νίκη αυτή τελικά απεδείχθη χρυσή, καθώς σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα έφερε τη χώρα μας στη δέκατη θέση, ακριβώς δηλαδή ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό. Τελικά  υποβιβάστηκαν η Κροατία και η Σουηδία. Μάλιστα η τελευταία μπορεί μεν να μας κέρδισε, το σκορ όμως -και πάλι χάρη στον Σικαρά- έμεινε χαμηλά (στο 2-0) γεγονός που μας έσωσε.

Και τελικά ποιός φταίει;

Το ποιος φταίει είναι γνωστή δημοσιογραφική αναζήτηση. Ειναι η αναζήτηση που ακολουθεί σχεδόν πάντα τις "καταστροφές" και ενώ εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καταστροφή, σίγουρα όμως δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την εικόνα της Εθνικής μας, ασχέτως αν το επίπεδό της είναι κατά πολύ υψηλότερο από την εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος, η οποία ομολογουμένως είναι πολύ χαμηλή. Η βασικότερη αιτία των προβλημάτων της Εθνικής πάντως παραμένει η έλλειψη χρηματοδότησης και το γεγονός ότι η ΕΦΟΜ υπολειτουργεί και δεν κάνει τίποτα για να καλύψει την ανυπαρξία πόρων. Έτσι έγινε σε αυτό το Πανευρωπαϊκό, καθώς η Ομοσπονδία απλά δεν έδωσε για αυτή την αποστολή, ούτε ένα ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την πληρωμή των 3000 ευρώ της συμμετοχής της ομάδας μας στο Πρωτάθλημα, και παράλληλα της καταβολής των οφειλούμενων συνδομών στην IBAF και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ο Τομ Μαζαράκης (ο προπονητής της ομάδας) προχώρησε σε συγκέντρωση πόρων με τη μορφή "ρεφενέ" από παλαιούς και ενεργούς παίκτες της Εθνικής στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ υπήρξε και μία ενίσχυση περίπου 1500 ευρώ από τους ΑΧΕΠΑ. Επιπλέον οι παίκτες κατέβαλαν οι ίδιοι την μετάβασή τους στην Τσεχία και την διαμονή και διατροφή τους εκεί, (περί τα 800 έως 1200 ευρώ) γεγονός που στάθηκε εμπόδιο στην συμμετοχή αρκετών παικτών που είχαν τις απαραίτητες δυνατότητες, αλλά όχι την οικονομική ευχέρεια. Έτσι κάποιοι πολύ καλοί απλά δεν πήγαν στην Τσεχία.

Η έλλειψη χρηματοδότησης είχε και άλλες αγωνιστικές παρενέργειες. Από τη στιγμή που οι παίκτες κατέβαλαν τα χρήματα για την αποστολή, η Εθνική ομάδα συγκεντρώθηκε στην Τσεχία μία ημέρα και την αμέσως επόμενη έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Χωρίς κάποια προετοιμασία, χωρίς προπονήσεις, χωρίς αξιολόγηση της κατάστασης των παικτών που είχαν έρθει. Απλά μπήκαμε στο γήπεδο και παίξαμε, θεωρώντας ότι όλοι είμαστε καλές μονάδες που θα κάνουμε ένα καλό σύνολο. Αμ δεν ήταν. Οι άλλες ομάδες ήταν "ομάδες". Ειναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ολλανδία είχε φέρει μαζί της τον δικό της μασέρ (είχε δικό του πτυσσόμενο κρεβάτι που το έφερνε στο γήπεδο και καταλάμβανε ιδιαίτερο δωμάτιο στο ξενοδοχείο που το πλήρωνε η πορτοκαλί αποστολή) ενώ κατά τη διάρκεια των γευμάτων οι παίκτες ζυγίζονταν!

Είχε όμως και ένα πολύ καλό αυτή η Εθνική. Είχε αφάνταστα καλά παιδιά. Είχε χιούμορ. Είναι καλή διάθεση. Είχε πειράγματα. Είχε καλή παρέα. Γι' αυτό και τελικά περάσαμε καλά.

5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index

Facebook