Στην τελική φάση το πλήρες ξήλωμα του ελληνικού Baseball

Δημιουργήθηκε Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ B POOL ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στην τελική φάση το πλήρες ξήλωμα του ελληνικού Baseball

Φαντάζει λογικό. Και είναι. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στο B Pool του Ευρωπαϊκού Baseball μετά την τελευταία της εμφάνιση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Ολλανδία. Και ενδεχομένως αυτός ο υποβιβασμό να έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό τώρα, αφού εδώ και 13 χρόνια σχεδόν κοροϊδεύουμε τον Ευρωπαϊκό (και κατ' επέκταση και τον πλανητικό) κόσμο του Baseball, παρατάσσοντας στα Ευρωπαϊκά, αλλά και στα παγκόσμια πρωταθλήματα Baseball μία Εθνική Ομάδα που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το επίπεδο της ανάπτυξης του Baseball στην Ελλάδα.

Δυστυχώς η εικόνα που είχαμε στον Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Hoofddorp τον Σεπτέμβριο ήταν τραγική. Στους επτά αγώνες που δώσαμε καταφέραμε να παίξουμε και τα 9 innings μόνο σε δύο, ενώ σε όλους τους άλλους το παιχνίδι ολοκληρωνόταν με mercy rule. Μάλιστα από το Βέλγιο χάσαμε σε 5 innings. Κερδίσαμε μόνο τη Ρωσία σε ένα παιχνίδι που δεν είχε καμία βαθμολογική σημασία, καθώς και οι δύο ομαδες ήταν μαθηματικά σίγουρο ότι θα καταλάμβανμε τις δύο τελευταίες θέσεις που οδηγούσαν στον υποβιβασμό. Συνολικά η ομάδα μας δέχθηκε 88 runs και κατάφερε να σκοράρει μόλις 8.

Όλα αυτά είναι δυστυχώς δραματικά, απ την άλλη όμως (αν το καλοσκεφτούμε) δεν είναι και τόσο. Στο τέλος τέλος ανήκει η Ελλάδα στο A Pool της Ευρώπης; Όχι βέβαια! Μη σας πω ότι δεν ανήκει καν στο B Pool. Ενδεχομένως να ανήκει στο Ω Pool αν υπήρχε κάτι τέτοιο. Και εκεί θα έπρεπε για την ώρα να είμασταν και μόνοι μας. Κι αυτό διότι πολύ απλά δεν αναπτύσουμε το άθλημα. Και δεν είναι ότι δεν αναπτύσσουμε το άθλημα επειδή είναι μία "άθλια αμερικανιά" αλλά δεν το αναπτύσσουμε διότι πολύ απλά δεν ξέρουμε να αναπτύσουμε τον αθλητισμό.
Μας αρέσει να κάνουμε πρωταθλητισμό χωρίς αθλητισμό.
Το πρόσφατο άρθρο της Αυγής -που είχε μία ατυχή αναφορά στον Πύρρο Δήμα και κατέληξε αυτό να απασχολεί τα media και όχι η ουσία- είχε πολύ δίκιο. Πως συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις (πχ Παγκόσμιο Baseball στον Παναμά το 2011) όταν δεν έχουμε ούτε πρωτάθλημα εντός των τοιχών; 

Η απάντηση όσον αφορά το Baseball είναι απλή: Έχουμε ομογενείς που ξέρουν το άθλημα. Για την άρση βαρών η απάντηση έχει δοθεί από την ζωή.

Για να επιστρέψω στην εικόνα μας στο Πανευρωπαϊκό. 

Θα ήταν δυνατόν ποτέ να κερδίσουμε όταν η ομάδα συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία για να δώσει ένα φιλικό πριν το πρωτάθλημα; Όχι. 
Θα ήταν δυνατόν να κερδίσουμε όταν οι αθλητές που συγκεντρώθηκαν πλήρωσαν από την τσέπη τους την μετάβαση, την διαμονή και την διατροφή τους; Προφανώς όχι. Άλλωστε -όπως είναι λογικό- το αθλητικό ταλέντο δεν συμβαδίζει απαραίτητα με το περιεχόμενο της τσέπης.
Θα ήταν δυνατόν να σταθεί ποτέ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μία ομάδα της οποία οι γηγενείς παίκτες παίζουν μεταξύ τους σε ένα φιλικό τουρνουά που διοργανώνουν με δική τους πρωτοβουλία απλά και μόνο για να έχουν κάτι να κάνουν τα Σαββατοκύριακά; Όχι βέβαια, όχι, όχι και πάλι όχι.

Υπάρχει ελπίδα;

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα αυτού του άρθρου. Δυστυχώς ειναι πολύ μικρή η ελπίδα να σωθεί το Baseball στην Ελλάδα. Και ξεκινώ με το "να σωθεί" διότι το "να διαδωθεί" ή "να αναπτυχθεί" είναι επόμενες φάσεις.

Αρχικά το Baseball πρέπει να διασωθεί. Αυτή τη στιγμή δεν έχει καν ομοσπονδία (το ίδιο ισχύει και για το Softball) καθώς το Υπουργείο Αθλητισμού έχει αφαιρέσει την αθλητική αναγνώριση από τις δύο Ομοσπονδίες (την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμπολ και την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Σοφτμπολ). Τα δύο αθλήματα έχουν ανατεθεί στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδια, η οποία όμως αρνείται να τα αναλάβει λόγω των μεγάλων χρεών που παρουσιάζουν οι δυο ομοσπονδίες ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ.

Πως περιπλέκονται τα πράγματα

Εδώ και αρκετό καιρό (κατά τα μέσα του χειμώνα) ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ αποφάσισαν μέσω των Γενικών τους Συνελεύσεων να συγχωνευθούν. Φαίνεται όμως ότι τελικά άλλο είχαν στο μυαλό τους οι συμμετέχοντες στις Γενικές Συνελεύσεις όταν ψήφιζαν "ναι" στη συγχώνευση, άλλο είχαν οι Προεδρεύοντες των δύο Ομοσπονδιών και τελικά άλλο έχει και στο μυαλό του το Υπουργείο.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, αυτό που τείνει να γίνει είναι το Baseball να υπαχθεί κάτω από το Softball και να μεταφερθούν σε αυτή την Ομοσπονδία όλες οι ομάδες που ασχολούνται με ένα από τα δύο (ή και με τα δύο) αθλήματα, έτσι ώστε να βρεθεί ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να δικαιολογείται η ύπαρξη Ομοσπονδίας.

Εννοείται ότι σε αυτή την εξέλιξη αντιδρά ο πρόεδρος του Baseball, καθώς θεωρεί (και όχι άδικα) ότι εκείνος θα βρεθεί εκτός νυμφώνος (ακούγεται αστείο το ξέρω για δύο άδεια πουκάμισα όπως το Baseball και το Softball) και θα καταλείξει να είναι υπόλογος για τα χρέη της Ομοσπονδίας του χωρίς ομάδες και χωρίς τη δυνατότητα να πάρει κάποια βοήθεια από οπουδήποτε.

Επίσης σε αυτή την εξέλιξη δεν φαίνεται να συμφωνούν και οι άνθρωποι του Baseball που πίστευαν ότι η συγχώνευση των δύο αθλημάτων θα δημιουργούσε μία νέα και υγιή Ομοσπονδία που θα αναλάμβανε τα δύο αθλήματα ξεκινώντας από το μηδέν χωρίς τα βαρύδια (κάθε είδους) του παρελθόντος.

Φαίνεται όμως ότι το Υπουργείο έχει άλλα στο μυαλό του. Γιατί μπορεί απ' τη μία να προέτασσε κάποια στιγμή την συγχώνευση των Ομοσπονδιών (ο τρόπος τώρα μάλλον είναι αδιάφορος) στην παρούσα φάση όμως σκέφτεται να προχωρήσει σε μία γενικότερη αλλάγή του αθλητικού νόμου, ο οποίος υποτίθεται ότι κατατήθεται εδώ και μήνες, αλλά τελικά βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και κινείται από γραφείο σε γραφείο χωρίς να έχει πάρει την άγουσα για τη Βουλή. Άρα δεν αποκλείεται η "συγχώνευση" να αργήσει τουλάχιστον τρεις μήνες και να γίνει με κάποιον άλλο τρόπο. Χωρίς φυσικά την Γυμναστική Ομοσπονδία, αλλά χωρίς και την επιστροφή των αθλητικών αναγνωρίσεων στις ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ όπως ζητούν οι επικεφαλής τους. 

Τί θα γίνει φέτος

Φαίνεται λοιπόν ότι ούτε φέτος δεν θα διοργανωθεί επίσημο πρωτάθλημα Baseball (πιθανόν και Softball). Φαίνεται ότι η χώρα μας θα διαγραφεί από τα κιτάπια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας καθώς από το νέο έτος θα πρέπει να πληρώσουμε την συνδρομή μας για το 2017, όμως ακόμη κι αν βρεθεί κάποιος τρελός αν την καταβάλει (είναι περί τα 3.000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος) η Ευρώπη δεν θα κάνει δεκτά τα χρήματα λόγω της έλλειψης κρατικής αναγνώρισης προς τις Ομοσπονδίες.

Έτσι, ομάδες που αναπτύσσουν το άθλημα (όπως οι Γίγαντες Παλαιού Φαλήρου, οι Lions Αλίμου ή το Θησείο) δεν θα καταφέρουν να αναγνωριστούν και να γίνουν επίσημα σωματεία και θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε μία ημινόμιμη κατάσταση, όπως ακριβώς γίνεται εδώ κα χρόνια.

Τέλος αξίζει να πούμε ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε από τη Βουλή η πώληση της έκτασης του Ελληνικού στη Lamda Develompent, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κατεδάφιση των γηπέδων Baseball και Softball που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει μία Ομοσπονδία η οποία να μπορεί να διεκδικήσει την ανέγερση νέων γηπέδων μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί, τότε θα μπει η ταφόπλακα στα δύο αυτά αθλήματα δια παντός.

4.2/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index

Facebook