Προχωρά η συγχώνευση Baseball-Softball

Δημιουργήθηκε Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015.

ΦΑΝΕΡΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Προχωρά η συγχώνευση Baseball-Softball

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην μόνη λύση που χρόνια τώρα ζητούν όλοι εκείνοι που αγαπούν και ασχολούνται με το ελληνικό Baseball και Softball, εξεφρασαν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλης των δύο ομοσπονδιών που διαφεντεύουν τα ροπαλοφόρα αθλήματα στην Ελλάδα: της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ (ΕΦΟΜ) και της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Σόφτμπολ (ΕΦΟΣ). Οι δηλώσεις των Κωστή Λιαρομμάτη (προέδρου της ΕΦΟΣ) και του Παναγιώτη Μητσιόπουλου (προέδρου της ΕΦΟΜ) έγιναν σε διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρώτος, στους χώρους του γηπέδου Softball που βρίσκονται στο Ελληνικό.

Εκεί παραβρέθηκαν κάποια στελέχη των δύο διοικήσεων που εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για το άθλημα, αλλά και άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στη νέα πραγματικότητα που αναμένεται να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές. Στόχος της σύσκεψης ήταν να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία ώστε μόλις εγκατασταθεί η νέα πολιτική αθλητική ηγεσία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), να μπορούν οι ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ, να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους αλλά και να είναι έτοιμες ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα Ομοσπονδία.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις της ΓΓΑ για το μέλλον του αθλήματος καθώς ακούγονται σενάρια για τη δημιουργία μίας νέας ομοσπονδίας μη ολυμπιακών αθλημάτων, κάτι όμως που ενδέχεται να μην αφορά το Baseball και το Softball, τα οποία κατά 99% θα επανέλθουν στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων του Τόκιο το 2020. Επίσης είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει η απορρόφηση των δύο Ομοσπονδιων από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ), καθώς (σύμφωνα με πληροφορίες) ενώ η Γενική της Συνέλευση προχώρησε στην εναρμόνιση του καταστατικού συμπεριλαμβάνοντας το Baseball και το Softball, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει ληφθεί. Μάλιστα πρόσφατα, στο Gazzetta.gr εμφανίστηκε ένα ρεπορτάζ που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΕΓΟ Αθανάσιου Βασιλιάδη, που λέει ότι: «Έχω στείλει αρνητική απάντηση στη ΓΓΑ, γιατί τα χρέη των ομοσπονδιών αυτών (ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ) ξεπερνούν τον προϋπολογισμό της ΕΓΟ. Αν τις εντάξω δηλαδή στην ΕΓΟ θα πρέπει να βάλω και λουκέτο. Τόσο οι νομικοί, όσο και οι λογιστές της ΕΓΟ με απέτρεψαν να τις αναλάβω. Στην επιστολή που έστειλα λοιπόν ζητώ να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, την ΕΦΙΠ και το ελεγκτικό συνέδριο και να πάρω πορίσματα αυτών των ελέγχων στα χέρια μου προτού κάνω οποιαδήποτε κίνηση». Βέβαια το άρθρο έχει ήδη κατέβει από το Gazzetta (κάποιοι μιλάνε για άνοθεν παρεμβάσεις) αλλά έχει αναπαραχθεί από άλλα sites και έτσι παραμένει στο διαδίκτυο. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Μητσιόπουλος και Λιαρομμάτης με τον Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, η συζήτηση δεν είχε πάει καλά, όμως από τότε οι δύο άνδρες εμβάθυναν τη συνεργασία τους κατανοώντας ότι η συγχώνευση είναι μονόδρομος. Αυτό άλλωστε τους το ξεκαθάρισε και ο Γενικός Γραμματέας. Έτσι, ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ, ήδη συγκεντρώνουν τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Baseball και στο Softball, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ξεπερνουν τον ελάχιστον αριθμό των 20, που πρέπει να έχουν εναρμονισμένα καταστατικά και να αναφέρουν στις δραστηριότητές τους τα δυο αθλήματα. Άλλωστε αυτή ηταν και η συμβουλή που έδωσε στους δύο προέδρους ο γνωστός διαιτητής Μπάσκετ Χρυσόστομος Σχοινάς, ο οποίος είναι νομικός με εξειδικευμένη εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού και παραβρέθηκε στη συνάντηση της Κυριακής.  

Η προϊστορία

Για την ιστορία πάντως, και επειδή μπορεί πολλοί να αναρωτιέστε "για ποιο λόγο έχουμε δύο ομοσπονδίες για δύο παρόμοια αθλήματα;" δυστυχώς η απάντηση (όπως την έχει σχηματίσει ο γράφων) βρίσκεται στη γνωστή ελληνική τέχνη του "μασουλήματος".
Οι ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ δημιουργήθηκαν πριν το 2004 με στόχο να διαχειριστούν το χρήμα που έρεε τότε, κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και την πιθανή μεταολυμπιακή ανάπτυξη που θα έφερνε ένα καλό πλασάρισμα στα μετάλλια των Εθνικών Ομάδων Baseball και Softball. Δυστυχώς για διαφόρους λόγους η Εθνική Ελλάδος Baseball (αλλά και Softball) δεν πήγε καλά (και οι δύο καταταχθηκαν 7ες) κι έτσι η φούσκα έσκασε, παγώνοντας στην ουσία την ύπαρξη των δύο αθλημάτων που φυτοζωούν από τότε.
Έτσι, οι δύο Ομοσπονδίες τότε χαρακτηρίστηκαν από διάφορους ως "αμαρτωλές" καθώς είχαν στηθεί από τον τότε Υπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, ο οποίος τους έδωσε 11μελή διοικητικά συμβούλια και από 9 εργαζόμενους στην κάθε μία, όταν οι πραγματικές ανάγκες ήταν για ένα 7μελές διοικητικό από μία Ομοσπονδία και μάξιμουμ τρεις εργαζόμενοι: Δύο γραμματείς και ένας κηπουρός. Έτσι, αντί για 10 άτομα "βολεύτηκαν" 40.
Τις αμαρτίες αυτές πληρώνουν ακόμη και σήμερα τα δύο αθλήματα, καθώς οι Ομοσπονδίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα δικαστήρια λόγω της επίσχεσης εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι όταν άρχισαν να μην πληρώνονται, αλλά και με άλλους διεκδικητές οφειλών. Υπολογίζεται ότι συνολικά το χρέος των δύο Ομοσπονδιών κυμαίνεται κοντά στο μισό δισ. ένα ποσό που θα συνεχίσει να τις "στοιχειώνει" και στο μέλλον, αν και υπάρχουν ελπίδες ότι μεγάλο μέρος του χρέους ενδέχεται να αποπληρωθεί εφόσον η ΕΦΟΜ κερδίσει στα δικαστήρια μία επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών που θεωρεί ότι είναι αχρεωτήστως καταβληθήσα.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των δύο Ομοσπονδιών θα ξεδιαλύνει μετά τις εκλογές και εφόσον γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις της ΓΓΑ, των ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ, της ΕΓΟ, αλλά και των νομικών επιπλοκών που ενδέχεται να έχει όλη αυτή η δύσκολη "μανούβρα" που έχει αναλάβει ο Κωστής Λιαρομμάτης.

5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index
  • 2017 was a good year for the Twins, who rebounded from 103 losses and a last-place finish to 85 wins and an American League Wild Card berth, which was the team's first postseason appearance since 2010.

  • Anthony Rendon has spent his entire career in the Nationals' organization, and he enjoys the comfort he has. Taking that into consideration, Rendon said during the Nationals Winterfest on Sunday that he would be open to the possibility of staying in Washington long term.

  • With Giancarlo Stanton joining Aaron Judge in the Bronx, one of the two Yankees right fielders is going to have to find some time in left field. But which one? We can use Statcast data to find out which may fit better.

  • Don't think for a second that any of the 30 clubs are on seasonal hiatus. Not when so many great players are available on the open market, and not when so many blockbuster trades might be brewing.

Facebook