Μία ζωή μείον. Μία αγωνιστική μείον. Αποτέλεσμα μηδέν

Δημιουργήθηκε Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014.

ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

Ετοιμαζόμουν να γράψω κάτι για το ελληνικό πρωτάθλημα Baseball. Κάτι του στιλ "ξανάρχισε το πρωτάθλημα μετά την παύση για την Εθνική" ή κάτι τέτοιο. Άλλαξα όμως άρδειν τη θεματολογία μου, καθώς διάβασα ότι το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου δεν θα γίνει κανένας αγώνας, κανενός πρωταθλήματος, κανενός αθλήματος, μετά την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού που με αυτόν τον τρόπο αποφάσισε ο αθλητισμός της Ελλάδας να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του νεκρού οπαδού Κώστα Κατσούλη.

Και φυσικά δεν θα διαφωνήσω ότι η παύση όλων των πρωταθλημάτων είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας ώστε το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται να αναλογιστούμε την ανάγκη εξωβελισμού της βίας από τα γήπεδα και να σκεφτούμε πόσο τζάμπα και άδικα έφυγε ένας άνθρωπος που πήγε να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποια σημεία της απόφασης με τα οποία θα διαφωνήσω. Και μάλλον θα είναι τα σημεία που δεν αναφέρονται στην απόφαση, καθώς θα διαφωνήσω με το γεγονός ότι η συμβολική απόφαση δίνει μία ωραία δικαιολογία ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική απόφαση. Θα διαφωνήσω με το γεγονός ότι για άλλη μία φορά μία ζωή χάθηκε στα γήπεδα και αντί αυτό το τραγικό γεγονός να γίνει η αφορμή για το ξερίζωμα της βίας, απλά θα περάσει το Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά θα έχουμε και πάλι business as usual. Θα διαφωνήσω με την απόφαση που δείχνει απλά ότι κανένας δεν θέλει να κάνει τίποτα για να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Όποτε γίνεται μία τέτοια συζήτηση περί οπαδικής βίας είναι πολλοί που μνημονεύουν την περίπτωση της Θάτσερ που έπνιξε την βία μέσα σε μία νύχτα, "κλειδώνοντας" τη Γηραιά Αλβιώνα από τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Ευρώπης για 5 χρόνια. Απ' ότι διαβάζω όμως (γιατί όπως ξέρετε δεν είμαι εξπέρ στα ποδοσφαιρικά) αυτό ήταν απλά το εναυσμα που ταρακούνησε τους ιδιοκτήτες των ομάδων οι οποίοι κατάλαβαν ότι θα πρέπει επιτέλους να προστατεύσουν το προϊόν τους. Κάθησαν λοιπόν κάτω, έβαλαν σε ένα χαρτί τις λύσεις που υπάρχουν (γιατί υπαρχουν λύσεις) τις αποφάσισαν, τις επέβαλαν και απλά τα πράγματα άλλαξαν. Οι οπαδικοί στρατοί χάθηκαν, η υποστήριξη μίας ομάδας πήρε την φίλαθλη διάσταση που της πρέπει, τα γήπεδα μετά από μερικά χρόνια ξαναγέμισαν (και έκτοτε παραμένουν γεμάτα σε κάθε σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου) το ποδόσφαιρο αναβαθμίστηκε και τελικά επετεύχθη ο στόχος των ιδιοκτητών: Κόπηκαν περισσότερα εισητήρια. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αν οι κερκίδες ήταν γεμάτες και με βία πολύ λίγο θα τους ενδιέφερε.

Στη δική μας όμως χώρα, στην χώρα του παραλόγου όσο χειρότερο είναι το προϊόν τόσο περισσότερο δεν θέλουμε να αλλάξει και οι άδειες κερκίδες δεν στενοχωρούν καθόλου τους ιδιοκτήτες. Λαμβάνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέσα από μία πλατφόρμα που οι ίδιοι ελέγχουν, κερδίζουν εκείνα που κερδίζουν μέσα από το στοίχημα και τελικά προτιμούν να μην γίνεται τίποτα.

Θα μπορούσε λοιπόν να κάνει ο κύριος Ανδριανός κάτι ώστε να δωθεί το έναυσμα για πράξεις;
Φυσικά και θα μπορούσε (λέω εγώ τώρα που δεν ξέρω τόσο πολλά). Θα μπορούσε για παράδειγμα να κλείσει το πρωτάθλημα της Super League και της Football League (οι αγγλικές ονομασίες μας μάραναν) για έναν μήνα και μέσα σε αυτόν τον μήνα, ιδιοκτήτες, παράγοντες, στοιχηματατζήδες και όλοι αυτοί που ξεκοκκαλίζουν τον καταρακωμένο αθλητισμό (και δη το συνεχώς και χειρότερο προϊόν που λέγεται Ελληνικό Ποδόσφαιρο) να αναγκαστούν να κάτσουν κάτω και να βρουν λύσεις στο θέμα. Και αν δεν καταλήξουν σε λύσεις μέσα σε ένα μήνα, δεν πειράζει. Άλλον έναν μήνα πάγωμα. Μέχρι που να τελειώσει αυτό το πράγμα.

Αλλά φυσικά όλοι θα κουνήσετε το κεφάλι σας και θα πείτε "μα γίνονται αυτά τα πράγματα;" Προφανώς δεν γίνονται. Γι' αυτό και δεν γίνονται. Γι' αυτό και ο κύριος Ανδριανός αυτό που μπορεί να κάνει, αυτό κάνει. Κλείνει όλον τον αθλητισμό για ένα ΣουΚου. Συμβολικά. Υποθέτω ότι θα κάνει και μία σύσκεψη κάποιων επιτελών του Υπουργείου του, θα κάνει και κάποια τηλέφωνα σε παράγοντες και ιδιοκτήτες, όλοι θα συμφωνήσουν μαζί του (συμβολικά) και μετά... τί είχες Γιάννη; Τί είχα πάντα. Θα συνεχίσει το κατεστημένο να λειτουργεί όπως λειτουργει. Θα συνεχίσουν οι σύνδεσμοι να παίρνουν ομαδικά εισητήρια ώστε να καταλαμβάνουν συγκεκριμένο οχυρό μέσα στο γήπεδο και να κινούνται από και προς αυτό σε μορφή παράταξης που μάλλον θυμίζει ένα μαυροντυμένο κόμμα. Θα συνεχίσουν τα γήπεδα να έχουν μία υποτυπώδη ασφάλεια και να πρέπει η αστυνομία να φέρνει τα ΜΑΤ στο γήπεδο. Θα συνεχίσουν οι αθλητικές εφημερίδες αντί να κάνουν δημοσιογραφία, να κάνουν οπαδικογραφία με τους τίτλους στα έντυπα να είναι χειρότεροι από τα συνθήματα στις κερκίδες, ενώ μαθαίνω ότι ακόμη και οι σχολιαστές στα κανάλια που μεταδίδουν τα παιχνίδια (βλέπε Nova) δεν τολμουν πια ούτε να αναλύσουν μία επίμαχη φάση, καθώς ανησυχούν ότι θα πουν κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει τον μεγαλοιδιοκτήτη που πληρώνει το κανάλι. Και τότε κάποιον τον τρώει από τον αέρα η μαύρη μαρμάγκα.

Ντροπή!

5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index
  • The National Baseball Hall of Fame opened in Cooperstown in 1936, and that year the Baseball Writers' Association of America elected the first five players -- Ty Cobb, Honus Wagner, Babe Ruth, Christy Mathewson and Walter Johnson. That is the royal class, the best of the best, the group of players meant to represent what this new Hall of Fame was all about.

  • Our last stop on the dirt as we unveil our Top 10 by position lists is at the premium position of shortstop, and, as always, there are some good ones to talk about.

  • The Dodgers on Tuesday unveiled their 2018 uniform patch in the most politically correct fashion. The patch celebrates the franchise's 60 years in Los Angeles, and the focal point of the logo is the iconic Los Angeles City Hall.

  • Turner responds to being in fan's Tinder page

Facebook