Το ελληνικό Baseball και πάλι ολομόναχο

Δημιουργήθηκε Κυριακή, 19 Απριλίου 2015.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "TRIPLE BALL" 23 - 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το ελληνικό Baseball και πάλι ολομόναχο

Πιο μόνα από ποτέ είναι πλέον το Baseball και το Softball. Αφημένα ήδη για χρόνια στην τύχη τους, πλέον στην ουσία δεν έχουν ούτε Ομοσπονδία να τα εκπροσωπεί. Τυπικά ανήκουν στην Εθνική Γυμναστική Ομοσπονδια (ΕΓΟ) η οποία χωρίς να το θέλει βρέθηκε αναγκασμένη να περιλάβει στο κατασταστικό της τα δύο ροπαλοφόρα αθλήματα. 

Πριν προχωρήσω, σας παραπέμπω σε ένα άρθρο που έγραψα προ ημερών, στο οποίο αναφέρονται οι βασικές πληροφορίες και το ιστορικό της μεταφοράς των δύο αθλημάτων κάτω από την αιγίδα της ΕΓΟ, έτσι ώστε να συνεχίσω σε άλλες πτυχές του θέματος. 
Κάντε κλικ εδώ.

Η σημερινή μας ιστορία αρχίζει λίγο πριν η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμολ (ΕΦΟΜ) και η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Σοφτμπολ (ΕΦΟΣ) χάσουν την αθλητική τους αναγνώριση. Τότε λοιπόν είχαν δηλώσει συμμετοχή σε ένα βαλκανικό τουρνουά που φέτος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του, με την ελπίδα να γίνει θεσμός. Πρόκειται για το Triple Ball Balkan Championship το οποίο διοργανώνεται στη Σόφια με την εξής ιδέα: μέσα σε ένα τετραήμερο θα γίνουν ταυτόχρονα αγώνες Baseball, Fast Pitch Softball και Slow Pitch Softball σε τρία διαφορετικά γήπεδα, ενώ θα έρθουν αντιμέτωπες οι Εθνικές ομάδες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. 

Και η Ελλάδα που είναι; Τί γίνεται με την Εθνική της; 

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις κάποιων από εμάς, όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι το Baseball και το Softball απότελούν κάτι τελείως αδιάφορο για την ΕΓΟ. Γιατί μπορεί μεν τα δύο αθλήματα να έχουν γίνει ήδη δεκτά στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, αλλά η απόφαση αυτή παραμένει ένα άδειο πουκάμισο, καθώς πληροφορίες θέλουν το νέο καταστατικό να μην έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικίο και άρα να παραμένει ανεπίσημο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση υποστήριξης των αθλημάτων από την ΕΓΟ. Και αν αναρωτιέστε γιατί το κάνει αυτό η ΕΓΟ και αδιαφορεί, νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ απλή και θα έπρεπε να την είχατε ήδη καταλάβει. Λόγω έλλειψης χρημάτων. Διότι από τη μία η ΕΓΟ έχει τα δικά της οικονομικά προβλήματα (δεν τα γνωρίζω επακριβώς, αλλά δεν είναι δύσκολο να τα φανταστώ στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου) και από την άλλη "φεσώθηκε" με δύο ακόμη Ομοσπονδίες, οι οποίες το μόνο που τις προσθέτουν είναι επιπλέον πονοκεφάλους και επιπλέον χρέη.

Ποιο είναι όμως το άμεσο αποτέλεσμα για το Baseball και το Softball; Δεν υπάρχει Εθνική Ομάδα. Εννοείται ότι για πρωτάθλημα του 2015 έτσι κι αλλιώς δεν μιλούσαμε (αν δεν έχετε διαβάσει το κείμενο που σας προτρέπω πιο πάνω, κάντε το τώρα). Τώρα λοιπόν η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει αξιόπιστο εσωτερικό πρωτάθλημα (θα κάνω πως ξεχνάω το πόσες ατασθαλίες έγιναν στο περυσινό) όχι μόνο δεν υποστηρίζει καμία από τις προσπάθειες που κάνουν κάποιοι ιδιώτες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει με δικές τους πρωτοβουλίες τρεις παιδικές-εφηβικές ομάδες, πλέον εξαφάνισε και την επίσημη Εθνική ομάδα. Μία ομάδα, η οποία μπορεί μεν να ήταν επανδρωμένη κυρίως με ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, είχε καταφέρει όμως με το σπαθί της να συμμετάσχει το 2010 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παναμά, και πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό της Τσεχίας.

HellasAllStars 2015

Τώρα όμως Εθνική Ομάδα απλά δεν υπάρχει. Κι έτσι, με ατομική πρωτοβουλία τους οι παίκτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο Τουρνουά ως μία ανεπίσημη ομάδα υπό τον τίτλο "Hellas All Stars". Η ομάδα αυτή λοιπόν, με δικά της έξοδα θα ξεκινήσει την Τετάρτη για να ανεβεί στην Σόφια με πούλμαν και θα δώσει δύο αγώνες την Πέμπτη και δύο αγώνες την Παρασκευή ελπίζοντας να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία. 

Όμως πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περεταίρω.
Θα ήθελα λοιπόν μέσα από αυτό το κείμενο να καλέσω όσους αισθάνονται ακόμη την υποχρέωση να προσπαθήσουν να κρατήσουν όρθιο το Baseball και το Softball στην Ελλάδα, να κινηθούν τάχιστα με στόχο:

  • Την απομάκρυνση ίσως των αθλημάτων από την ΕΓΟ. 
  • Την απαίτηση από την πολιτεία να αναγνωρίσει και πάλι την ΕΦΟΜ και την ΕΦΟΣ.
  • Την συγχώνευση των ΕΦΟΜ και ΕΦΟΣ σε μία κοινή Ομοσπονδία (ας πούμε την ΕΦΟΜΣ).
  • Τη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο όσοι θέλουν να δουλέψουν και όχι καρεκλοκένταυροι παραγοντίσκοι που δεν είχαν με ποιο άλλο άθλημα να ασχοληθούν.
  • Την επίλυση των νομικών κολλημάτων που κάνει αδύνατη την διαχείριση πόρων, λόγω οφειλών από το αμαρτωλό παρελθόν της δημιουργίας των δύο Ομοσπονδιών το 2004 από τον τότε Υπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα.
  • Την αναζήτηση πόρων δια μέσω χορηγιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες της ενίσχυσης των ομάδων και φυσικά της δημιουργίας πρωταθλημάτων (Ανδρών, εφήβων και παίδων) αλλά και των ανάλογων Εθνικών Ομάδων.

Κατόπιν όλων αυτών -δυστυχώς- επιστρέφω και πάλι από εκεί που ξεκίνησε το κείμενο. Από τον τίτλο του: "Το ελληνικό Baseball και πάλι ολομόναχο".

 

5.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Σελιδοδείκτες

Μοίρασε το

Σχόλια (0)

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.

Τα νέα της MLB

MLB News Index

MLB News Index
  • The National Baseball Hall of Fame opened in Cooperstown in 1936, and that year the Baseball Writers' Association of America elected the first five players -- Ty Cobb, Honus Wagner, Babe Ruth, Christy Mathewson and Walter Johnson. That is the royal class, the best of the best, the group of players meant to represent what this new Hall of Fame was all about.

  • Our last stop on the dirt as we unveil our Top 10 by position lists is at the premium position of shortstop, and, as always, there are some good ones to talk about.

  • The Dodgers on Tuesday unveiled their 2018 uniform patch in the most politically correct fashion. The patch celebrates the franchise's 60 years in Los Angeles, and the focal point of the logo is the iconic Los Angeles City Hall.

  • Turner responds to being in fan's Tinder page

Facebook